Dlaczego hodujemy zielononóżkę? Ponieważ to nasza polska rodzima rasa kurek. „Zielone nogi” pochodzą z końca XIX wieku i swego czasu były niezwykle popularną w naszym kraju rasą kur.

Ptactwo to, niezwykle często, można było spotkać wolno biegające w gospodarstwach przy domu. Tak, dokładnie to ta kurka, która u Twojej babci bądź babcio – cioci kręciła się koło ganku 🙂

Kurka ta w odpowiedni sposób hodowana, powinna mieć zapewniony jak najbardziej naturalny byt – duży domek, przyjemny wybieg, warzywa, zielonkę i … swobodę.

 

JAK ŻYJĄ U NAS KURKI? Wygodnie.

W dobrym sąsiedztwie.

Zielono i słonecznie.

Dzięki temu, iż zielononóżki są odporne na choroby i trudne warunki klimatyczne, biegają po świeżym powietrzu przez cały rok. Nigdy nie są zamykane na stałe w kurniku – innymi słowy, u nas są szczęśliwe.

Rasa tych kur jest niezwykle lotna i mimo, iż obejście kurnika wygląda niczym poligon wojskowy, często znajdujemy nasze koleżanki w przedziwnych miejscach.

Zielononóżki kochają wolność, którą my im zapewniamy. Dzięki temu, że mają wybiegi tak duże jak końskie, posiadają stały dostęp do naturalnego światła, robaczków, owadów i wszystkiego, czego ich kurza dusza zapragnie.

Nasze miejsce, nasza Szczęśliwa Kurka nie jest hodowlą przemysłową i nigdy nie będzie. Kurki są bardzo charakterne, wymagające, ale dają przepyszne jaja.

CZEMU JAJO OD ZIELONEJ NOGI JEST SZCZEGÓLNE?

Ponieważ kurki mają szczególną cechę wyróżniającą ją od innych ras kur – jajo ma obniżoną zawartość złego cholesterolu. Jaja kur innych ras zawierają 578 mg cholesterolu w 100 gramach, natomiast nasze jaja mają go kilkadziesiąt procent mniej (potwierdzone przez Instytut Zootechniki w Balicach).

Oprócz tego, że charakteryzują się wyjątkowym smakiem, zawierają też lecytynę (zapobiegającą starzeniu się komórek), co stanowi wyróżnik genetyczny zielononóżek.

Do cennych biologicznie składników znajdujących się w jajkach zielononóżek należą też, lizozym (naturalny antybiotyk), przeciwzapalna i hamująca rozwój nowotworów cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina Y oraz hamująca proces utleniania foswityna.

Kury ras rodzimych, genetycznie wytwarzają więcej zdrowego dla ludzi a zawartego w jajku kwasu Omega 3.

Pysznie i zdrowo 🙂